Als klimaatmodellen gelijk krijgen, zal er in Nederland steeds meer neerslag vallen. Veel verzekeraars merken nu al dat de dakconstructies van moderne bedrijfsgebouwen niet altijd stevig genoeg zijn voor extreme regenval en hagel. Arjan Hendriksen, manager risicobeheersing bij Interpolis, pleit voor meer ouderwetse degelijkheid bij bedrijfsnieuwbouw.
In mijn vorige column had ik het over de brandonveiligheid van veel moderne bedrijfspanden. Ze zijn bij brand niet gevaarlijk voor werknemers, want die hebben meestal tijd genoeg om weg te komen. Maar de panden gaan vaak volledig verloren als in een van de ruimtes brand uitbreekt. Dat komt met name door het gebruik van brandbaar isolatiemateriaal.
Er is nog een aspect waarin moderne bedrijfsgebouwen het afleggen tegen oudere panden. De ervaring van veel verzekeraars is dat ze gevoeliger zijn voor schade door zware regenbuien. Vergelijkbaar met sneeuwval in de winterperiode.
Grotere overspanningen
De laatste decennia zijn de afmetingen van daken van bedrijfsgebouwen gemiddeld toegenomen. Platte daken zijn vaker de norm en de overspanningen zijn groter geworden. Daarnaast worden bedrijfsgebouwen van steeds lichtere materialen gebouwd. Dat heeft allerlei voordelen zoals lagere bouwkosten en snellere oplevering.
Dat lichte bouwen werd mogelijk door de opkomst van lichtere bouwmaterialen, maar ook door de inzet van de computer. De computer kan de draagkracht van constructies steeds nauwkeuriger berekenen. Daardoor hoeven bedrijfsgebouwen niet langer ‘overgedimensioneerd’ te worden. Ze worden nu zo licht gebouwd dat ze nog net aan de normen voldoen. Maar vaak ‘geen grammetje meer’.
Fingerspitzengefühl
Toen de computer nog niet massaal werd ingezet, was het de constructeur die met zijn Fingerspitzengefühl zeker stelde dat nieuwe bedrijfsgebouwen stevig genoeg waren. Voor de zekerheid werden gebouwen daardoor een stuk degelijker gebouwd dan de normen eisten.
Als manager risicobeheersing bij Interpolis heb ik de afgelopen jaren ervaren dat moderne bedrijfsgebouwen misschien iets te dicht tegen de minimumgrenzen aan zitten qua constructie. Onder normale omstandigheden is er niets aan de hand. Maar het kan misgaan bij extreme weersomstandigheden. Zware regenval bijvoorbeeld, die sneller dan bij oudere bedrijfsgebouwen tot lekkages leidt.
Inspecteer afvoeren
Of, nog riskanter: veel sneeuw die op het dak blijft liggen (onder meer ook door de goede isolatie, waardoor het niet wegsmelt). Het dak kan daardoor beschadigd raken, soms zelfs (deels) instorten. Ook de laatste winter was dat weer het geval. Op 28 januari dit jaar stortte bijvoorbeeld het dak van een bedrijfsgebouw in Rijnsburg in. Gelukkig vielen er geen gewonden.
Natuurlijk kun je als ondernemer proberen zelf de risico’s te verkleinen bij extreme neerslag. Inspecteer regelmatig de dakgoten en afvoer, zodat regenwater zo snel mogelijk weg kan. En laat een forse sneeuwvracht niet op het (platte) dak liggen. Het is een klus, maar schep of schuif die sneeuw er zo veel mogelijk af.
Ik hoop dat bij architecten, aannemers en projectontwikkelaars het bewustzijn doorbreekt dat ze niet volledig op de computer moeten vertrouwen bij de bouw van nieuwe bedrijfsgebouwen. Laat de constructeur de uitkomsten van computerberekeningen met een kritisch oog blijven volgen en bij de uiteindelijke constructie ook zijn eigen jarenlange ervaring meewegen.
Zomers noodweer
Nu we het toch over extreem weer hebben, van ervaren meteorologen heb ik wel eens begrepen dat zij het precies zo doen. Computerberekeningen zijn de basis van hun weersverwachtingen, maar ze weten dat de computer soms overdrijven of zaken onderschatten. De weersverwachting is daarom een samenspel van computerberekeningen en de jarenlange ervaring van de meteoroloog.
Al moeten we bij computerberekeningen een slag om de arm houden, klimaatmodellen voorspellen dat het wel eens een stuk natter (en ’s winters dus wellicht sneeuwrijker) kan worden in Nederland. Reden te meer om nieuwe bedrijfsgebouwen wat steviger te gaan bouwen dan in Nederland momenteel gebeurt!
Lees de Preventiekaart Bedrijfsgebouwen of stel uw vraag aan de Interpolis-preventiedesk: [email protected].
Arjan Hendriksen is manager risicobeheersing van Interpolis. In een reeks bijdragen laat hij bedrijven zien hoe ze doordacht kunnen omgaan met risico’s. Interpolis is partnerexpert van Z24.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl